Traveling and building a sustainable living dream

, ,

Засяване на семена за разсад

MArigold flowers

Засяване на семена

(Видео в края на статията)

Тъй като има толкова много препоръки относно засяването на семената на различни растения, ще се опитам да обобщя основните стъпки, които аз следвам и които са общовалидни. Така ще знаете принципите, които се съобразяват при засяване на вашите семена и ще можете да ги прилагате за различните растения. Ще ви разкажа и за някои иначе много популярни техники, свързани със засяването на семена и ще ви обясня защо не ги прилагам.

Важно е да помните, че правилните стъпки имат за цел да имитират естествените процеси, при които семената покълват. Така ще осигурите максимално добро развитие и имунитет на вашите растения. 

Съхранение на семената

След като сте избрали вашите семена, добре е да знаете как да ги съхранявате, така че да запазят максимално висока кълняемост. Най-важното е те да са предпазени от влага и резки температурни колебания. Осигурете им хладно и сухо място, независимо дали ги държите в найлонови, хартиени пликчета или стъклени буркани. В действителност в природата семената обикновено не са защитени от влага, но там температурата е това, което контролира процеса на покълване. Вкъщи бихте могли да пресъздадете зимните температури, ако през студения сезон държите семената си в хладилника или ако ги сложите в хладилника за няколко дни преди засяване. В статията ни за семената може да прочетете как да направите лесен тест за кълняемост на вашите семена.

Ускоряване на поникването на семената

Накисването на семената или рътенето преди засяване имат за цел да стимулират покълването им. Аз лично не го правя, защото не ми е необходимо. Ползвам качествени миналогодишни семена, и не ми се налага да ги стимулирам допълнително. Но ако вашите семена са стари или сте закъснели със засяването и искате да ускорите процеса, ето какво е важно да знаете:

Накисване на семената – важно е да съобразите температурата на водата с нуждите на растението. По-топлолюбивите растения (например домат, пипер, краставици, патладжан) имат нужда от по-топла вода (около 22-23℃). По-студенолюбивите (например лук, чесън, грах, зеле, броколи, репички, марули) се накисват в по-хладна вода (около 15-17℃).

Не може да не помните може би най-популярната училищна задача – да сложите в памук зрънца боб и да ги държите влажни докато покълнат. Ето това е рътене (покълване извън почва). Рътене може да прилагате независимо дали семената са накиснати преди това или не. Може да ползвате памучен плат, домакинска хартия, марля или друг материал, който задържа влага. Семенцата трябва да са покрити и влажни, докато покълнат. 

Обеззаразяване на почвата

Често ще ви съветват да обеззаразите почвата, преди засяване на семената. Това обаче е една препоръка, която обикновено се следва без човек да е наясно дали изобщо има необходимост и какви са възможните вреди. С обеззаразяването най-общо казано се цели унищожаването на патогени, нематоди и др. Аз лично не го практикувам по няколко причини. В почвата, освен зимуващите патогени, има и много полезни бактерии, микроогранизми и червеи. С обеззаразяването рискувате да причините повече вреди, отколкото полза, защото то ще унищожи не само вредните, но и полезните организми. Ако го правите с изкуствени химически препарати, ще замърсите почвата си, а използваните пестициди ще се отложат и в плодовете и зеленчуците. Реално обеззаразяването е и излишно, ако сте осигурили на растенията ви условия, при които да си изградят силен растителен имунитет. Прилагайте по аналогия принципа на човешкото здраве. Дете, отгледано в стерилна среда, няма да порасне силно и здраво. Затова работата на родителя е да създаде условия, при които то само ще създаде силен имунитет. Най-здравите деца са тези, които са се ровили в калта и са си играли на чист въздух. Същия принцип се прилага и при растенията. Растенията в дивото никой не ги пръска, никой не ги окопава. Затова, ако искате да помогнете за изграждането на имунитета на растенията ви, възпроизвеждайте естествените процеси, които природата е създала.  

Засяване на семената

За засяване на вашите семена за разсади може да ползвате обикновен универсален почвен субстрат. Разбира се, можете да ползвате и почвата от вашата градина, ако тя е рохкава. Ако не е, може да я смесите с торф, за да я олекотите. Предимството на готовия субрат е в неговата пръхкавост. А предимството, когато използвате изцяло или частично почва от градината ви е, че семената ще се приспособят по-лесно при последващото пресаждане навън. Важно при засяването е пръстта да е влажна и топла (да е престояла на закрито поне ден). 

За разсадите имате много възможности да използвате повторно вече употребени в домакинството пластмасови опаковки. Такива са например кофички от кисело мляко, тавичките, в които се продават месо или зеленчуци, чашки от кафе. Има и много специализирани съдове, които се предлагат, като торфени саксийки или тави за разсад. Ние предпочитаме да вкараме в повторна употреба пластмасовите отпадъци от кухнята.

Containers for planting seeds

Дълбочината на засяването зависи от размера на самите семена, а също и от това дали почвата е рохкава или е тежка глинеста. Най-дребните семенца имат нужда от не повече от 0,5 до 1 см покриване с почва. Те съдържат малък запас хранителни вещества, затова плиткото засяване ги улеснява да покълнат със собствени сили. Доматените са дребни към средни по размер и те например се насяват не по-дълбоко от 1,5-2 см. По-едри семена (тикви, бакла, боб) се засяват на 4 до 8 см. Този принцип се прилага независимо дали правите разсад на семената ви или ги сеете директно в градината.

Общото между всички семена е, че в началото на засяването имат нужда от повече топлина и влага. Светлина на този етап не им е нужна. Дръжте съдовете със засятите семена на топло място, но не забравяйте, че трябва да се имитира цикъла ден и нощ. Тоест ако през деня са на температура 20-22℃, то през нощта трябва да е до около 10-15℃. Идеята е да се пресъздадат пролетните условия, които по естествен път ще събудят семенцата. Щом семенцата покълнат трябва да се преместят на по-хладно място и да им се осигури достатъчно светлина. В противен случай ще се издължат и ще бъдат с прекалено тънки стебълца. 

Повече съвети за отглеждане на разсад от домати можете да прочетете тук.

Кратка демонстрация на засяване на нашите семена от тагетис (турта) можете да видите във видеото. 

 

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore