Traveling and building a sustainable living dream

, ,

Аспержите – благородника на зеленчуците

green asparagus

Как да засадим аспержи?

(Видео в края на статията)
Познатите като „кралски зеленчук“ аспержи са вкусни, диетични и полезни – как да не станат любимци на всички. Съдържат фибри, растителни протеини, манган, мед, натрий, желязо, калий, калций и един куп витамини – К, C, А, B1, B2, B3 и B6. Заздравяват костите, понижават нивата на лошия холестерол, а като бонус осигуряват на организма и триптофан – есенциална мастна киселина, която стимулира производството на серотонин. Твърди се, че дори облекчават тежкия махмурлук, но това още не сме го проверявали.
И макар че днес в България те са приемани като екзотичен зеленчук, само преди 100 години страната ни е била сред големите производители и износители на аспержи. Първите български земеделци се захващат с отглеждането им още през 1902г. в района на пловдивското село Катуница. За съжаление след 1944г. са обявени за „буржоазен“ зеленчук и насажденията са унищожени.

Кои са най-популярните аспержи

Бели аспержи или „слонова кост“

Това са най-крехките и скъпи аспержи. Белите аспержи всъщност не са отделен сорт, а се наричат се така заради светлия им цвят, който се постига като се спре достъпа на слънчева светлина до тях. Отрязват се още докато са под земята или се покриват със слама или съд, за да се предотврати прозводството на хлорофил.

Зелени аспержи

При израстване над земята под въздействието на слънчевата светлина започва производството на хлорофил и те се оцветяват в зелено.

Лилави аспержи

Сорт, популярен в Нова Зеландия и Австралия. Подобно на зелените не се белят, а на вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след топлинна обработка.

Отглеждане на аспержи

Не случайно аспержите са скъп зеленчук – отглеждането им е изключително бавно. Почват да плододават от третата година на засяването си, а едва на четвъртата година може да почне да се събира стабилна продукция. Ето затова ние решихме да съкратим този период като си купихме двугодишни разсади от Градина Иванови от добричкото село Златия.
Във видеото може да видите как засадихме нашите разсади, а резултата ще ви покажем през лятото.

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore