Traveling and building a sustainable living dream

,

Градинарство с повдигнати лехи за начинаещи

Raised beds in garden

Градинарство с повдигнати лехи – плюсове и минуси

За да съм напълно честна с вас, ще кажа още в началото, че в моята градина има осем повдигнати лехи. Поръчала съм още толкова за този сезон. Така че имате пълното право да си помислите, че може би не съм съвсем безпристрастна. И все пак ще се опитам да представя максималко обективно техните плюсове и минуси.
През последните години повдигнатите лехи са изключително модерна тенденция в градинарството. Но за да излезем от модата и да преценим обективно дали и кога те са подходящи и полезни, добре е да знаем техните основни характеристики.

Raised beds with Soil

Какво представляват?

Повдигната леха е всяко място, където градинаря е издигнал почвата над обичайното ниво на терена. Няма значение дали е оградена от някакъв материал, който да придържа почвата да не се разпилее. Най-често виждаме изображения на такива лехи с дървени или метални рамки, но дори и да няма никакво ограждение това пак е повдигната леха. Нашите приятели от пермакултурна ферма Biotiful имат прекрасни повдигнати лехи, които не са оградени.
За да стане съвсем ясно, ще изброя най-често изтъкваните ползи на повдигнатите лехи. Ще ви обясня и кои от тях са реално свързани с повдигането на почвата и кои само се приписват на повдигнатите лехи, а реално са резултат от друг градинарски метод.

Решава въпроса с неплодородната земя

Повдигнатите лехи се препоръчват на хора, които смятат, че земята им е изтощена или твърде трудна за обработка. В този случай за изграждането на повдигнати лехи обикновено се внася нова почва. Но реално внасянето на нова почва може да стане и в цялата градина, не е задължително да е във вид на повдигнати лехи. На практика единствения вариант, при който няма друго решение, е ако площта например е бетонирана или има друг плътен неорганичен слой. Да не говорим, че има и много други начини да се подхрани наличната почва и да се направи лесна за обработка. Те обаче изискват време и търпение. Като цяло плюса на повдигнатите лехи при този проблем е, че предлагат бързо и лесно решение.

Може да се отглеждат зеленчуци и без да имате градина

Да, повдигнатите лехи могат да ви дадат шанса да гледате зеленчуци и билки дори и на балкона. Обаче това можете да го направите и в големи бутилки от минерална вода. Или в големи саксии. Чували, бидони, каквото ви хрумне. Просто трябва да съобразите дълбочината и широчината на съда с големината на кореновата система на растението, което искате да отглеждате.

Не се отъпква почвата върху която са растенията

Действително е трудно да се стъпва в повдигнатите лехи, но не е невъзможно. За да не се налага да се стъпва в лехата, широчината й трябва да е съобразена с дължината на ръцете на обслужващия я градинар. Той трябва да може спокойно да стига с ръката си до средата на ширината й, за да му е лесно да плеви например без да му се налага да стъпва вътре. А ако принципно знаеш, че отъпкването на земята около растенията не е добре за тях, ти би могъл да ограничиш стъпването в близост до тях дори и да нямаш повдигната леха. Нашите баби слагаха керемиди или някоя дъска, по която да стъпват, за да не отъпчат почвата. Моето решение на проблема с отъпкването е мулчирането. Работи и в повдигнатите лехи, и извън тях. Имам плътен слой от слама в цялата градина и дървесен чипс по пътеките, което ми позволява да стъпвам навсякъде без да отъпквам почвата, дори и в дъждовен период.

Straw cover in the garden

Можете да контролирате растежа на плевелите

Обичайно при изграждането на повдигнатата леха се препоръчва да се започне с полагане на слой кашони или друг плътен органичен материал (например стар памучен плат, черга). Идеята на това е основно да се спре развитието на нежеланите растения (трева, плевели), които вече се намират на избрания участък. Също така да добави органичен материал и да подобри почвата в основата на корените на растенията. Слагането на органиката в основата на повдигнатата леха е прекрасно, но не е задължително. Повдигнатата леха ще бъде такава дори и да няма картон в основата. Наслояването на огранични материали се свързва по-скоро с мулчирането. Мулчирането в дълбочина и повдигнатите лехи обикновено се практикуват заедно, но всеки от тези методи може да се приложи и самостоятелно в градината. А и ефекта на спиране на плевелите може да се постигне и с повърхностно мулчиране, тоест върху почвата.

gunny bags inside a raised bed

По-лесно се работи в повдигната леха

Едно от най-сериозните й предимства. Разбира се, отново зависи от размерите на конкретната леха. Но като цяло повдигнето на площта, в която се работи, намалява необходимостта градинаря да се навежда прекалено. И това не е глезотия. Ако попитате дългогодишни градинари къде ги боли най-много, ще разберете, че е важно.

Не задържа излишна влага

Това може да е плюс, ако градината ви има склонност да задържа вода или да се заблатява при продължителни дъждове. През лятото обаче това може да е сериозен минус, тъй като повдигнатата леха ще изисва повече поливане. Тук отново може да помогне повърхностното мулчиране, което ще запази максимално много и дълго наличната в почвата влага.

Raised beds covered with hay to retain moisture

Почвата се загрява по-бързо от слънцето

Може би най-съществената разлика между повдигнатата и обикновената леха. Не случайно повдигнатите лехи са любими на градинарите в северните европейски страни и на тези, чиито градини са на по-висока надморска височина. Ако нямате парник това може да е много важно за вас, тъй като ще удължи сезона на отглеждане на растения. Ако обаче сте в топла климатична зона, това може да допринесе за проблем с пресушаване или претопляне през лятото.

 Изглеждат красиво

Абсолютно да. Ако се интересувате от градинарство, няма начин поне веднъж да не сте въздъхвали по красивите и подредени градини с повдигнати лехи от списанията. Повдигането на участъци от градината на различни нива, създаването на различни фигури и форми създава визуално раздвижване, уют и красота, които се нравят на всеки градинар.

Не знам дали ви мотивирах да си направите свои повдигнати лехи или ви отказах от идеята. Но ако все още смятате, че те трябва да са част от вашата градина, ето какво е важно да знаете за изграждането им:
1. Преценете къде ще разположите лехата и какви трябва да са нейните размери. За целта се съобразете с движението на слънцето, както и с дължината на вашите ръце. Поставете пръчки и канап, за да очертаете лехата и да прецените подходящ ли е реалния й размер. Ако решите да я оградите, предвидете височина от поне 20 см на оградата, за да е удобна лехата за работа. За ограждане може да използвате дърво, камъни, метал, тухли, керемиди или каквото имате подръка. Ако градината ви има наклон, едната страна на лехата трябва да е по-висока, за да е водоравна. Задължително си предвидете достатъчно място за пътеки между самите лехи, за да ви е удобно да работите.

maintaining level in a raised bed

2. Ако искате да осигурите допълнителни органични материали, които да гният и да допълват хранителните вещества за растенията в лехата, подредете в нея няколко пласта. Започнете с картони, памучен плат, старо одеяло, черга или друг органичен материал. Така ще спрете развитието на плевелите, намиращи се в почвата, върху която разполагате лехата. Добавете слоеве от клонки, слама, окосена трева, угнил тор, листа, кухненски отпадъци или други огранични материали. Завършете с пласт почвена смес, био-хумус или компост, в който да засадите растенията.

LArvae of beetles that eat aphides soil rich with earthworms

3. Независимо как направите своите лехи, с две ръце ви препоръчвам да използвате съветите на алелопатията при планиране на растенията, които ще засадите в тях. Така не само ще създадете една красива градина, пълна с цветя и живот, но и ще сте защитили максимално вашите зеленчуци и плодове.

При нас основната причина, за да имаме повдигнати лехи е необходимостта да си осигурим малко по-ранно започване на градинарския сезон. Градината ни е на около 400м надморска височина. И макар че сме само на около 20км от крайбрежието, все така сме в по-студената климатична зона. Повечето хора използват парници за целта, но нашата градинка е твърде малка, за да събере и парник. На второ място, но не по важност, е възможността да ограничим натоварването в кръста. А като декоратор и стилист, естетическите ползи също са ми важни. Една от любимите и всъщност най-красивата ми повдигната леха е моята билкова спирала. В нея камъните, освен че изглеждат красиво, затоплят допълнително почвата и пазят корените на билките ни от студа.

Raised herbal spiral

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore