Traveling and building a sustainable living dream

,

Как да отглеждаме Микро растения?

Microgreens main image

 

Как да отглеждаме микро растения? 

Много хора искат, но не знаят как да отглеждат микро растения. Не само кълновете, но и микро растенията стават все по-популярни сред ценителите на прясната, качествена и домашна храна. Напълно разбираемо – отглеждането на микро растения е бързо и лесно, може да се прави по всяко време на годината и на съвсем малко място, а те са свежа и вкусна добавка към салати, супи, смутита и сандвичи!

Какво са микро растенията? Каква е разликата им с кълновете?

Микро растенията са поникнали семена от различни зеленчуци, които се ядат когато се развие първата двойка същински листа на растението.

Разликата между микро растенията и кълновете е етапа им на развитие. Кълновете са началните израстъци, които излизат от семената при техния растеж. За да получите кълнове нямате нужда от слънце или почва, а само влага и подходяща температура. За разлика от тях микро растенията имат по-големи изисквания. Те имат нужда от почва, вода и слънчева светлина.

Microgreens in a bottle

Защо да си отгледате микро растения? Седем кратки отговора:

  1. Става бързо. От засаждането до изяждането има само от 2 до 4 седмици.
  2. Нямате нужда от градина или много място, за да отгледате микро растения.
  3. Лесно е – посявате семената, поливате, малко търпение и готово.
  4. Така можете да имате свежи зеленчуци през всяко време на годината – дори през зимата.
  5. Полезни са – микро растенията съдържат висока концентрация на лесно усвоими за организма витамини, минерали и нутриенти.
  6. По-прясно от това няма накъде – откъсваш и ядеш. 
  7. Вкусни са и осигуряват разнообразие – босилек, броколи, манголд, див лук, грах, кориандър, люцерна, ядлива латинка, рукола, кресон, репички, спанак и още много.

Какво ви е необходимо за вашата микро градинка

Наистина е лесно. Микрорастения може да отгледате във всеки плитък съд, който имате. Дори пластмасовите панички, в които продават месо или гъби, ще ви свършат работа. Осигурете си качествена почва. Най-добре е да използвате компостен субстрат, но и торфен субстрат за разсади ще ви свърши работа. Важното е почвата да е лека и рохкава. Микро растенията не се отглеждат дълго време, затова не е нужно да купувате специализирана почва за различните видове микрорастения. 

Най-важния ресурс са семената. Купете семена точно за микро растения от специализиран магазин/сайт, за да сте сигурни, че не са третирани с пестициди. Или пък си вземете семена от някой фермерски базар – там има производители, които отглеждат и продават чисти от изкуствени химикали семена.

Microgreens in box

Как да го направим – в няколко лесни стъпки

  1. Напълнете съда, който сте избрали, с 2-3 сантиметра почва. 
  2. Навлажнете почвата като използвате пулверизатор за да е равномерно. Нека пръстта бъде влажна, но не прекалено мокра. 
  3. Разпръснете равномерно и на гъсто семената и покрийте с лек слой почва. Притиснете леко. 
  4. Поставете съда до прозореца, за да има достъп на слънчева светлина.
  5. Периодично напръсквайте почвата с пулверизатор, за да я поддържате леко влажна.
  6. Отбележете си какво растение в кой съд сте сложили, за да не забравите ☺  За улеснение може да използвате за маркиране дървени пръчици от суши, коктейлни клечки или просто парче картон, забодено на клечка за зъби. 
  7. Микрорастенията се консумират, когато направят втората си двойка листа, това са така наречените „първи истински листа“. Първата двойка листа се наричат котиледони и често дори не приличат на типичните за растението листа.

Microgreens in bottle

Колко време ще трябва да почакате, зависи от вида на конкретното растение и от условията, които сте му осигурили. Микро растения, които растат за около 2 седмици са репички, зеле, синап, ряпа дайкон, кресон. Такива, на които им трябват около 4 седмици са манголд, кориандър, магданоз, босилек, червено цвекло, целина.

Снимките във статията са основно от миналогодишните ни експерименти с микрорастения, но за тази година сме планирали да направим по-сериозна микро градинка с различни микро зеленчуци. 

Следете на страницата на Berry Berry Green как се развиват нашите микро растения. Ще се радваме, ако ни изпратите снимки и от вашите микро градинки. Прочетете другите ни статии за домашно градинарство.

А дотогава не забравяйте – който създава градина, отглежда щастие!

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore