Traveling and building a sustainable living dream

,

Как да защитим растенията от листни въшки

Macro of Aphids

Защита на растенията от листни въшки

Какво представляват листните въшки 

Листните въшки са малки насекоми с меко тяло, които се хранят с голямо разнообразие от растения и са особено привлечени от нежните млади листа. Има листни въшки в най-различни цветове, но обща е специфичната крушовидна форма на тялото им. Общи за всичките видове са и чувствата, които изпитват градинарите, когато видят нападнато от въшки растение.

Как листните въшки увреждат растенията

Листните въшки колонизират избраното от тях растение гостоприемник, образувайки клъстери и се възпроизвеждат много бързо. Те пробиват листата и стъблата на растенията, за да изсмучат сок, хранителни вещества и влага от растението. Първоначалните увреждания причиняват пожълтяване и/или извиване на листата. Голяма популация от листни въшки може да причини недостиг на хранителни вещества, забавен растеж и в екстремни случаи смърт на заразеното растение. Някои видове листни въшки инжектират токсин в растението, докато дъвчат, причинявайки допълнително извиване на листата, обезцветяване и проблеми с растежа.

Листните въшки отделят лепкава секреция, наречена медена роса. Медената роса от листни въшки покрива повърхността на листата и създава повишен риск от развитие на саждива плесен. Саждивата плесен е общ термин за няколко вида гъбички, които растат върху медена роса. Самата плесен технически не „заразява“ растенията, но може да подтисне фотосинтезата в силно покрити листа.

Медената роса, която листните въшки оставят след себе си, привлича вниманието на мравките. Всъщност мравките толкова много обичат медената роса, че си правят „ферми“ и на практика „доят“ листните въшки. Като грижовни „фермери“ мравките разполагат листните въшки по най-крехките и млади листенца на растението, за да увеличат производството на медена роса. Сащо така защитават колонията от листни въшки от други хищни насекоми. Така че ако забележете много мравки по вашите растения, това може да е индикация, че по растението има клъстери от листни въшки.

Macro of ant and aphid in flower

Шест органични начина да се справите с листните въшки

Редовно проверявайте вашите растения

Колкото по-рано откриете нападение на листни въшки, толкова по-лесно ще се справите с тях. Проверявайте задължително долната страна на листата, а също и растящите нови листа. 

Checking for aphids under leaves checking for aphids under leaves

Физическо премахване 

Когато попаднете на малка група листни въшки, най-бързият и лесен начин да се отървете от тях е просто да ги смачкате на ръка. За да премахнете лепкавите остатъци измийте или избършете листото. А ако въшките са разположени на няколко листа или клон, чието премахване няма да навреди на растението, можете просто да ги отрежете. Друг лесен начин е да измиете растението с по-силна струя вода.  Това премахва както самите въшки, така и натрупаната по листата медена роса.

Напръскване със сапунена вода

Сапуна разрушава екзоскелета на въшките, което води до тяхната дехидратация и смърт. Сапунените спрейове са контактен инсектицид, тоест действат при директен контакт. Така че ако ще третирате вашето нападнато растение със сапунен спрей напръскайте добре от всички страни. Една супена лъжица течен сапун е достатъчна за един литър вода. За да е напълно безопасно за вашите растения, препоръчваме използването на кастилски сапун или други натурални сапуни.

Spraying leaves with soap solution

Привличане на хищни насекоми, които се хранят с листни въшки

Може и да не ви се вярва, но така симпатичните и обичани от много хора калинки всъщност са агресивни хищници, които могат успешно да контролират популациите на листни въшки.  Една калинка може да изяде до 50 листни въшки на ден. Най-ефективни са ларвите на калинките, затова е добре да знаете как да разпознаете тези помощници в градината и да не ги бъркате с вредители. 

Ladybug cycle

types of Ladybug

В Америка градинарите могат да си купят специално отгледани калинки и други хищни насекоми, които да им помогнат по естествен начин в борбата с листните въшки. Ако обаче не ви се занимава да събирате калинки или няма откъде да си ги купите, засадете повече невен. По някаква причина калинките много го харесват и така ще ги привлечете като съюзници в борбата с въшките.

Други насекоми, които се хранят с листни въшки, са богомолките и златоочиците. Затова ако видите във вашата градина богомолка или златоочица не ги закачайте – те ще ви помогнат повече, отколкото предполагате. 

Praying Mantis Green Lacewing fly

Многообразие и растения-приятели

Отглеждането на различни растения създава биоразнообразие във вашата градина. Това е чудесен начин за поддържане на баланс, а също и за привличане на полезни насекоми. Вредителите обикновено са привлечени от една конкретна култура и ако имате големи площи само от нея, това е много привлекателно за вредителите. Затова разнообразието на практика намалява риска от масово нападение. Използвайте съветите на алелопатията, за да прецените кои са подходящите приятели за вашите растения. Ароматът на билки като мента, невен, тагетис, копър, мащерка, кориандър, както и растенията като лук, чесън, праз, отблъскват листните въшки. Тук може да видите съвети как да защитите вашите ягоди.

Освен растения-защитници, може да използвате и растения-жертви. Латинката например, освен да ни радва с красотата си, служи и за привличане на черните листни въшки. Ако до вашите зеленчуци има насадени латинки, въшките ще предпочетат тях и растенията ви ще бъдат спасени.

Спрей с масло от нийм

Нийм е дърво, наричано още индийски люляк. Маслото от нийм е ефективен и биологичен контактен инсектицид, който действа силно върху листогризещи насекоми. Маслото от нийм не е токсично за пчелите, калинките, червеите или пеперудите, когато се използва правилно. Маслото не е водноразтворимо, така че за да направите спрей с него, ще трябва първо да го емулгирате. Емулсията се приготвя с течен сапун в съотношение 1:1, след което може да бъде разтворена лесно в топла вода. Най-често използвания разтвор е 1%, което означала 100мл масло от нийм на 10 литра вода. Този разтвор е напълно безопасен за останалите насекоми. Въпреки това, препоръчваме през лятото сместта да се прилага след залез слънце, когато пчелите вече са се прибрали.

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore