Traveling and building a sustainable living dream

,

Градинарство за здраве

hands planting lettuce

Градинарство за здраве

Засаждането на цветя и зеленчуци може да ни осигури много красота в градината или на балкона, а също и вкусна реколта плодове и зеленчуци. Но знаете ли, че градинарството може да направи чудеса и за вашето здраве?

Не вярвам някой да е изненадан, че градинарството може да се отрази добре на физическото ни здраве. В края на краищата то е добро аеробно натоварване за цялото тяло. Все повече научни изследвания обаче показват, че градинарството влияе изключително положително не само на физическото, но и на психическото здраве на човека. А това се оказва много важно, защото физическото бездействие все по-често се изтъква сред водещите причини за предотвратими физически и психически разстройства.

Как градинарството влияе на ума ни

Според изследването на проф. Тим Ланг от Центъра за хранителна политика към Лондонския градски университет, простите и повтарящи се движения, свързани с работата в градината, гарантират, че можете да рационализирате мислите си, защото всички сетива са концентрирани. По този начин могат да се облекчат симптомите на различни психически заболявания, а в някои случаи дори да се предотврати развитието им.

Съвместно проучване на Университета в Бристол с Лондонския университетски колеж показва, че почвата може да има същия ефект върху човешкия мозък като антидепресантите. По време на изследването мишките, изложени на “приятелски бактерии”, често срещани в почвата, променят поведението си, сякаш са приемали антидепресанти. Водещия автор на изследването д-р Крис Лоури разяснява, че почвените бактерии Mycobacterium vaccae активират група неврони в мозъка на изследваните мишки, които допринасят за производството на серотонин, вещество, отговорно за настроението. Според учените градинарската терапия може да намали болката и да намали ефектите от стреса.

girl planting lettuce

Градинарството кара не само тялото ви да работи, но и ума ви. То изисква включване на много мозъчни функции, активиране на процеси, отговорни за ученето, решаване на проблеми, възприятие и стартиране на мисловни процеси. Развитието на умствената ангажираност може да помогне за намаляване на нивата на стрес, да прогони тревожността, да облекчи депресията, да излекува безсънието.

Сър Ричард Томпсън, британски лекар и бивш президент на Кралския медицински колеж в Лондон, говори в своя статия за различни международни изследвания, проучващи въздействието на градинарството върху човешкото здраве и имунитет. Едно от най-интересните изследвания, за които той разказва, е японско проучване, при което е установено, че гледането на растения променя ЕЕГ записи на пациенти (записи на електрическата активност в мозъка). Учените са констатирали намаляване на стреса, страха, гнева и тъгата, както и намаляване на кръвното налягане, пулса и мускулното напрежение на пациентите. Друго подобно е проучването на психолога Роджър Улрих, при което изображенията на растения и дървета в следоперативните отделения са подобрили настроението на пациентите и са довели до намаляване употребата на аналгетици, хирургическите усложнения и продължителността на престоя.

Правителствени и НПО проекти, които прилагат въздействието на градинарството върху тялото и ума на човек

Британската здравната кооперация LambethGPFoodCo още от 2013 г. работи за въвеждане на така наречената градинарска терапия. С тяхна помощ в много болници в Ангия откритите пространства са преобразувани в градини, където пациентите могат да отглеждат плодове и зеленчуци. Те помагат и за изграждане на градини в кабинетите на общопрактикуващите лекари, които са предназначени да подкрепят проблемите на пациентите с хронични здравословни проблеми. Освен прякото физическо и психическо въздействие, програмата им отчита и факта, че тези занимания осигуряват на пациентите комуникация и социално взаимодействие, които противодействат на самотата и изолацията. 

Университетът на Есекс е създал мрежата National Care Farms, която има над 200 ферми, посещавани седмично от над 3000 пациенти. Благотворителната организация Thrive е организирала над 800 терапевтични проекта за градинарство в Англия и Уелс. В Норвегия и Холандия по проекта Green Care Farms са създадени стотици ферми, в които, като част от терапията им, работят пациенти с увредено психично здраве, затруднения в ученето или зависимост от наркотици, както и възрастни хора.

Всички тези организации продължават да убеждават лекарите да насърчават пациентите си да прекарват повече време, работейки на открито. Градинарството е на практика алтернативна терапия, предлагаща доказано, евтино и почти универсално достъпно средство за подобряване на човешкото здраве.

В България също имаме чудесни проекти, при които градинарството е важен елемент от създаването на общности и от цялостния процес на работа с деца без родители или такива със специални потребности. Такива са доброволческите проекти на „Карин дом“, The Social Garden – инициатива за обмяна на знание и опит между възрастни хора от с. Бенковски и деца и младежи без родители от Варна и региона, „Вкусната градинка“ на Фондация „Заедно“, които създават образователни био-градини в дворовете на детски градини,  проекта GARDENStoGROW, съфинансиран от европейската програма Erasmus+, създаващ демонстрационни образователни зеленчукови градини в детски градини и начални училища.

Девет основни ползи на градинарството върху човешкото здраве:

Градинарството може да изгради самочувствие.

Осъзнаването, че си способен да засадиш и отгледаш сам растения, може да те накара да се видиш в различна светлина и да получиш повече увереност в собствените си сили и умения. Ако можеш да отглеждаш градина, значи можеш много!

Градинарството е добро за сърцето ти.

То може да е твоето аеробно упражнение, което едновременно изгаря калории и укрепва сърцето ти. Учените твърдят, че хората, които се занимават с градинарство дори само един час седмично, намаляват риска от смърт от сърдечни заболявания с 12 процента.

cardio while gardening

Градинарството намалява стреса.

Градинарството може да помогне за намаляване на симптомите на депресия и тревожност. Наблюдаването и грижата за твоите цветя и зеленчуци може да ти помогне да отклониш съзнанието си от напрежението в ежедневието.

Градинарството може да те направи щастлив.

Прекия контакт на градинарите с почвените бактерии Mycobacterium vaccae води до производството в мозъка на серотонин, наричан „хормон на щастието“.

Happy gardener

Градинарството може да те направи физически по-силен и здрав.

Увеличаването на физическата ви активност неминуемо ще доведе и до подобряване на здравните ти показатели. Всичкото това копаене, засаждане, клякане и ставане, може да увеличи капацитета на дробовете ти, да помогне да изгориш доста калории и да направи мускулите ти по-силни.

Градинарството е добро за цялото семейство.

Градинарството може да бъде прекрасна възможност за създаване на нови преживявания със семейството и приятелите. Щастието и облекчаването на стреса, които градинарството осигурява, са страхотни за споделяне с близките. Освен това градинарството има специални предимства за децата. Ровенето в калта е свързано с множество ползи за здравето, а и намалява риска от алергии.

Градинарството може да ти осигури добра доза витамин Д.

Всички знаем, че витамин Д подобрява усвояването и повишава нивата на калций в организма, което е от полза за костите и имунната система. Работата в градината и излагането на слънчева светлина ще ти помогне да си осигуриш необходимите количества витамин D. Просто не забравяй слънцезащитния крем.

Vitamin D from gardening

Отглеждането на собствена храна може да ти помогне да се храниш по-здравословно.

Ако имаш зеленчукова, билкова или плодова градина, ще получаваш пресни продукти, за които ще знаеш със сигурност, че не са третирани с пестициди. Какво по-добро от това, докато се грижиш за здравето си, да осигуриш вкусна и полезна салата за семейството си.

girl holding a zucchini

Градинарството ни учи на търпение и ни дава надежда.

„Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна“, казва Малкият принц в любимата на милиони хора книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Градинарството ни позволява да изпитаме невероятната емоция да се грижим и да сме отговорни за друго живо същество. А самите растения могат да ни научат на нещо много важно. Тяхната изключителна жажда за живот и воля да се борят и да растат, може да посее семенцето на надеждата, вярата в бъдещето и желанието да се развиваме.

Related articles

Zvezdi & Jeevan Pathare

Jack and Jane of all trades

Maverick traveler and photographer met a fashion stylist and gardener. Join their travels, passion for a sustainable living with their teenage daughter and two crazy dogs.

Personal Favorites

Advertisement

ADVERTISE

Place your brand here.

Explore